Blitzortung.org ”Salamanpaikannus projekti”

Blitzortung.org on sivusto jossa on mielenkiintoinen projekti halpaan salamanpaikannukseen. Yksinkertaisesti se on sellainen jossa serveri kerää jokaiselta joka on liittynyt ja rakentanut salama vastaanottimen tiedot ja muodostaa niistä kartalle pisteet. Miä enemmän on vastaanottimia sitä tarkempi on systeemi. Paketti sisältää tarkan paikkakoodin GPS mokkulan kautta ja myös ajan sekä salaman lyönnin. Tiedot lähetetään serverille jossa lasketaan muilta tulevat tiedot ja siten muodostetaan lyönti kohta näiden tietojen pohjalta. Hieman karkeaa selitystä tämä on.

Laite on tavallaan vastaanotin VLF alueelle. Sille rakennetaan myös ihan oma antenni ja sille on eri variaatoita. Salaman impulsi on noin 10 khz taajuudella joten tärkeää että antenni on vireessä siellä. Antennin lisäksi tulee VLF esivahvistin jossa saadaan singaalit vahvistettua ja myös suodatettua tiettyjä taajuuksia pois. Siitä sitten viedään tasot emokortille jossa kytketään lisäksi GPS ja PC yhteen. Tiedot lähetetään PC:lle ja joka lähettää RL ohjelman kautta raaka datan serverille.

 

Olemme tekemässä kimppatilausta korteista ja muutamista GPS mokkuloista. Kimppatilauksesta infoa on täälä. Lisää itse projektista löytyy täältä.

 

7 kommenttia artikkeliin ”Blitzortung.org ”Salamanpaikannus projekti”

  1. Hieno homma, että saadaan lisää Blitzortung TOA asemia Suomeen. Olen pitänyt Keravan paikanninta käynnissä n. vuoden. Tosin 50 huoneiston elementtikerrostalo ei ole paras mahdollinen paikka, mutta menettelee. Aika ajoin yläkerran naapurin CRT TV:stä säteilevä 15625kHz vie aseman interferense tilaan, jona aikana dataa serverille ei lähetetä. Oma taulu TV, vaikkakin vain 3 m parvekkeella olevasta risti luuppi antennista ei aiheuta ongelmia.

    Terveisin,
    Seppo

    • Mukava kuulla jotta jokin on jo käyttänyt systeemiä. Sinulta varmaan saa apuja tarvittaessa noissa ohjelmissa?? Tällähetkellä olisi noin 26 asemaa tulossa muutamien viikkojen sisällä.

      T: OH6HGN Teemu

      • Roima lisäys nykyiseen neljään paikantimeen. Olettaisi tarkkuuden ja saannonkin paranevan. Varmaan olettekin havainneet Blitzortungin sivuilta, että Euroopassa paikannus menee melkolailla yksiin esim. Euclidin paikannukseen nähden. Suomessa tarkuus ei ole samaa luokka. Useat Saksan ja Tanskan paikantimet saavat kyllä napattua datan Suomen maasalamoista ja kun sieltä ”vedetään” vakioetäisyys hyperbelit Suomeen, ne ovat lähes yhdensuuntaisia suoria, jolloin pienikin siirtymä suorassa siirtää leikkauspistettä kymmeniä kilometrejä.
        Kyselkää mikäli tarvitsette apuja. Tosin tiedän, että teiltä radioamatööreiltä löytyy kompetenssia toteuttamaan mitä ihmeellisempiä välppiä, tämäkin sujuu.

        T: Seppo

  2. Loistavaa että RA-harrastajat lähtevät joukolla mukaan Blitzortung salamapaikannukseen.
    Tuolla n. 30:llä TOA-asemalla saadaan loistava peitto tänne Suomeen.
    Itse olen pitänyt muutaman kuukauden tuota Hankasalmen TOA- asemaa pystyssä.
    Viritin tuon dataa lähettävän tracker softan LinkSys:n modifoituun WRT54GL WLAN-reittimeen, joten sihen tarkoitukseen ei tarvinnut sitoa PC:tä ja toiseaalta sain systeemin vietyä kauemmaksi häiriölähteistä.
    Linkin takana Blitzortung- datan analysointiin käynnissä oleva projekti.
    http://www.wetter-rosstal.de/myblitzortung
    T: Mika

    • Kyllä vaan kunhan saamme tavarat muutaman viikon sisällä niin päästään tutkimaan asiaa. Minkäs moinen antenni ollut käytössä??
      Todellakin jokin tollanen WLAN-reititin modis on ollut mielessä ja taitaa olla edullisin myöskin ja tosiaan helppo sioittaa.

      Koittanut herättää keskustelua josko laitettas jonnekkin taikka joku alkas pitämään suomi sivustoa tästä Blitzortung projektista, mutta ollut vielä vaisua. Pitänee laittaa tuonne kerhon OH6AC foorumille oma osio josko sinne tulisi keskustelua. Olisi olla hyvä jokin kanava jossa voi kysellä ongelmista ja antaa vinkkejä.

      • Minulla on käytössä nuo 20cm ferriittiantennit. Syynä valintaan oli lähinnä niiden viemä pieni tila. Statistiikka näyttää että noilla ferriittiantenneilla kyllä pärjää. Pisin paikannus omalla antennivirityksellä on 4097 km ja tyypillisesti paikannus onnistuu hyvin kantamalla 0-2000 km. Tämä on tietysti kiinni keleistä, suunnasta yms. muuttujista. Paikannustarkuus näyttää tyypillisesti olevan n. 1-5 km. Eilisen ukkosrintaman myötä pienensin preamp:n vahvistuksen noin puoleen, koska vastaanotin meni ”tukkoon”, samaan aikaan olleesta keskieuroopan ja balttian ukkosista. Suomesta ei saatu kiinni kuin yksittäisiä iskuja em. syystä ja toiseaalta Suomen vielä harvasta Blitzorin-paikanninverkosta. Lisäksi kaksi tämän hetkisistä neljästä Suomalaisesta paikantimesta oli osan aikaa pois pelistä. Rakennuskitti on mielestäni hyvin suunniteltu ja toimiva. Pientä säätöä olen kuitenkin joutunut tekemään lähinnä järjestelmän virransyöttöön liittyen.
        Kannatan oman Suomi blitzortung sivuston/foorumin perustamista. Hyvä jos löytyisi valmis paikka foorumille, ainakin näin alkuun.

        • Eiköhän se korjaannu kun saadaan asemat lyöntiin.

          Tein tuonne Lapuan Radiokerhon foorumiin osion Suomi blitzortung joten sinne voitas koittaa ainakin alustavasti koota tietoa ja kokemuksia rakentamisesta. Joten tervetuloa foorumille, varmasti jo kokemusta laitteistosta saaneena pystyt antamaan hieman apuja tarvittaessa. Täällä linkki

          T: Teemu

Jätä kommentti

Secured By miniOrange