Antennianalysaattori

Nyt tuli vastaan netissä mielenkiintoinen kokoonpano näin radioamatöörin näkö kulmasta. Olemmehan me tuoneet toki ACVNA60 kitin vuosia sitten. Se meni vain 60 MHz asti. Tekniikka on kehittynyt valtavasti tässä ajassa ja nyt on vuorossa uudempi ja monipuolisempi antennianalysaattori.

Tämä idea isä on EU1KY joka on alunperin laitteen kehitellyt. Sen emokorttina toimii STM32F746G-DISCO kitti. Sisältää 4.3-inch 480×272 color LCD-TFT with kapasitiivisen kosketus näytön,
1 Mbytes of Flash muistia and 340 Kbytes of RAMia ja paljon muuta. Siinä on myös arduino yhteensopivat pinnit. Tähän onkin se mittauskortti tehty. Tässä käytetään hyväksi emokortin äänikorttia joka sitten käsittelee DSP singaalin siten jotta näytössä nähdään käyrät ym vastaavat.

Mittaus kortti koostuu pienestä määrästä osia. Kortin sydän on Silicon Labs Si5351A ohjelmoitavasta generaattorista. Piiri käyttää ulkoista kidettä, tässä tapauksessa 27 MHZ. Tuottaen sillä tarkan kellosingnaalin, jota käytetään PLL- ja kellonjakajien ohjajaamiseen I2C väylän avulla. Piiri sisältää kolme toisistaan riippumatonta lähtöä CLK0, CLK1 ja CLK2. Tällä pystytän tuottamaan taajuuden 8KHz -300Mhz väliltä. Mittarihan on testattu uusimmilla ohjelmilla jopa yli 1000MHz taajuuksille. Näissä käytetään 3 ja 5 harmoonisien kerrannaisia. Sanotaan jotta laite on alunperin suunniteltu HF alueelle joten sanotaan jotta 600MHz on se jonne voi ihan uskoa laitteen suorituskyvyn ulettuvan.

Myöskin mittauskortilla on SA612 kaksois palansoitu mikseri mikropiiri jota käytetään yleisesti. Taajuuden nämä mikseri piirit saa edellä mainitulta Si5351A jota ohjataan I2C väylällä. Mittaus etupää koostuu vastuksista ja yhdestä ferriitti renkaasta. Näillä vastus jaolla saadaan kaksi arvoa VV ja VI jotka viedään miksereille. VV on jänniten arvo ja IV on virta arvo. Ohjelma suorittaa laskut tietyllä kaavalla. Toki miksereiden singnaali viedään vahvistimen kautta MC4558 josta se sitten menee ST32 kortin linjataso sisään liittimeen.

Tämä kortti jonka olen suunnitellut sisältää niitä asioita joita on matkan varrelta kehitetty. Realiaika kellon, Bluetooh moduli, on/of kytkentä, Summeri ja akku/lataus moduuli. Tätä kehitetään koko ajan ja nyt näytti olevan jotta kuulokkekaiuttimen kautta syötetään emokortin MIC moduliin ääntä radiosta. Tähän on lisätty tiettyjen digimodejen lähetys ja PTT ohjaus, tätä ei ole tässä omassa kortissa kun hiljattaen se ominaisuus oli tullut. Kertoo siitä jotta kehitys on kovaa. Jossain välissä on kuulemma tehdä etupää ja muutakin uusiksi jos halutaan ylemmälle taajuudelle.

Tässä nyt hieman kuvia laitteesta. Kyseessä on ensimmäiset proto kortit. Kasattu 4kpl. Hinta tälle laitteelle tulee olemaan 120-160 euroa riipuen miten halutaan rakentaa. Kalein osa on tuo STM32F746G-DISCO alta 70 euroa paikasta riipuen.

Koitan laittaa lisää infoa kun tässä kerkeän. Kittiä en osaa vielä sanoa koska saatavissa. Kunhan nyt pääsemme testaamaan ensin.

Näytön valikko
OH6HGNKiTs piirikortti
Kortin tinailua, osat on 0603 sarjaa.
Testailua
OH6AC kerhon 2m yagi mittausta.

Emokortin ominaisuuksia

 • STM32F746NGH6 microcontroller featuring 1 Mbytes of Flash memory and 340 Kbytes of RAM, in BGA216 package
 • On-board ST-LINK/V2-1 supporting USB re-enumeration capability
 • Mbed-enabled (mbed.org)
 • USB functions: virtual COM port, mass storage, debug port
 • 4.3-inch 480×272 color LCD-TFT with capacitive touch screen
 • Camera connector
 • SAI audio codec
 • Audio line in and line out jack
 • Stereo speaker outputs
 • Two ST MEMS microphones
 • SPDIF RCA input connector
 • Two pushbuttons (user and reset)
 • 128-Mbit Quad-SPI Flash memory
 • 128-Mbit SDRAM (64 Mbits accessible)
 • Connector for microSD card
 • RF-EEPROM daughterboard connector
 • USB OTG HS with Micro-AB connectors
 • USB OTG FS with Micro-AB connectors
 • Ethernet connector compliant with IEEE-802.3-2002
 • Five power supply options:
  • ST LINK/V2-1
  • USB FS connector
  • USB HS connector
  • VIN from Arduino connector
  • External 5 V from connector
 • Power supply output for external applications: 3.3 V or 5 V
 • Arduino Uno V3 connectors
 • Comprehensive free software including a variety of examples, part of STM32Cube package
 • Supported by a wide choice of integrated development environment

Aktiiviset sivustoille yrittäjät

Tuossa kun asentelin ohjelman wordpressiin jotta näkee miten paljon on kirjautumis yrityksiä sivulle. Niitä muuten on aika paljon, oliko nyt 153 kertaa yritetty pienellä aikaa. Yleisemmin toistui seuraavat IP osoitteet: 185.86.13.213, 5.39.222.18, 185.119.81.77 äkkiseltään katsoen Netherlands ja Turkey suunnalta. Suosittelen ehdottomasti kaikille asentamaan kyseisen limit ohjelman.  Salasana kannattaa olla hyvä ja pitkä kun noilla on aikaa kyllä kokeilla. Ohjelmaan saa asennettua montako kertaa voi kokeilla, mutta sehän on helppo tulla eri ip:llä ja taasen yrittää pari kertaa.

Eipä tassä paljon flunsaisena jaksa kirjoitella joten palaamme myöhemmin taasen asialle. Varmaankin päivytys muodossa tuohon 3D tulostimeen kun on tullut hommailtua uudet remmet ja hihnapyörät.

3D tulostuksen lumoissa

Niin se pitkä aikainen unelma täyttyi, jotta kotiin saapui pieni sievä paketti joka sisälti pirusti ruuveja sekä muita osia. VERTEX K8400 nimittäin saapui kun oli hyvä tarjous black perjantaina tuolla Radioduossa.

Menihän siinä muutama ilta kunnes pääsi kokeilemaan mitä tällä saa tehtyä. Laitan nyt muutaman kuvan aluksi ja sitten myöhemmin lisää jorinaa. Nytkin laitoin tulostimen yöksi töihin kun oli 8h työ sillä. Hauskaa se on ja vaatii paljon uuden oppimista.

Tässä on koko tulostin osina.

Osat levitetty sängylle. Helpottaa kasaamista huomattavasti

Parin tunnin jälkeen.

Päältä kuvaa myös.

Alkaa kehikko olemaan valmis.

Kelan pitimet kasauksessa

Auttaa väännin hommaa. Muttereita ja pultteja on paljon!!

Lisää osia kiinni

Ohjain kortti eli koko tulostimen sielu.

Seinäjoelle tulossa HACKLAB

Lopultakin Seinäjoelle ja tänne Etelä-Pohjanmaalle olisi tulossa Seinäjoki Hacklab yhdistys. Meillä oli jo 6.10.2016 perustamiskokous. Mukana on väkeä lähemmäs 30 henkilöä. Ainakin alussa näyttää olevan kiitettävän innokkaita jäseniä toimintaa aloittamaan. Seuraava kokous onkin 24.10.2016 tuolla Cafe Mondeolla joten sinne vain rohkeasti mukaan. Nyt on tiloja hieman katseltu jos tuolta Seinäjoen suunnilta löytyisi sopivaa. Päästäisiin hommiin ja pitämään saannöllisiä tapaamisia omissa tiloissa.

Lisää infoa löydät osoitteesta http://seinajoki.hacklab.fi

 

Blitzortung uusi salamanpaikannus versio BLUE

Nyt olisi taas tainailua luvassa kun saapui pari piirikorttia tuosta uudesta versiosta Blitzortung joka kantaa nimeään BLUE.

Valmiin kitin hinta on edullinen 180 euroa perus kortilla. Siihen työstetty kotelo 60 euroa. Lisää tietoa löytyy tästä ostoslistasta .

Laitan tietoa enemmän kun saan kasattua korttia.

 

Tässä uusi Blitzortung BLUE kortti PCB19.2 ja ylhäällä 3 GPS moduulia.
Tässä uusi Blitzortung BLUE kortti PCB19.2 ja ylhäällä 3 GPS moduulia.

Olisiko kerrankin Britit järjissään?

Juhannuksen parhain uutinen se jotta Britit äänesti EU:sta lähtemisen puolesta. Kansa on puhunut joten kannattaa uskoa sitä. Pieni pelko on se kun on pieni määrä ihmisiä tuolla hallituksessa joka sinuaa lopullisesti sen jotta aletaanko irtaantumaan, niin siellä EU paska lopparit voi kääntää pään. Toki jos ei erotakkaan vaikka yli puolet haluaa niin voi olla jotta alkaa pieni kahina.

Naurettavaa on seurata tätä valtamedia uutisointia. Kaivetaan koko ajan miten punta, pörsit ym tulleet alas. Tällä yritetään luoda mieltä ihmisille suomessa jotta ei missään nimessä kannata lähteä EU paskasta. Kaikki on toitottanut miten nyt kaikki romahtaa kun britit päättää lähteä pois. Tilanne on kuitenkin niin jotta aluksi voi tulla pieni lasku mutta lopuksi on voitton puolella. Kukaan ei määrää ja rahat jää kotimaahan.

Toivon sydämmestä jotta tämä saatanallinen EU hajoaa pihkoin, sillä ei suomella ole ainakaan varaa olla siinä. Koska muutenhan täältä ei pääse pois kun kaikki suomen herrat nuolee tuota merkkelin vanhan akan persettä minkä kerkiää. Hyi saatana jotta onkin kuvottava ämmä.

Toivotetaan nyt kuitenkin hyvää Juhannusta ja pysytään pinnalla. 🙂

 

Kuva Ylen valhe sivulta
Kuva Ylen valhe sivulta

Ex-puoluesihteeri esittää: Aloitetaan työajan pidennys eduskunnasta!

Kerrankin tämä immeenen puhuu asiaa. Sieltä niitä tunteja saa vaikka miten ja sitten vasta ruvetaan katsomaan duunarin suuntaan. Siis voiko vituttaa enempää tällänen Sipilän toiminta. Tasustalla häärii tää saatanan stubido sekä jytkytin rytkytin Sonni soini. Tuolla toiminnalla en yhtään ihmettele jotta alkaa olla vaarallista kulkemaan maakunnissa sillä siellä kurjassa tilassa olevalla ihmisellä kun ei ole hävittävää vaikka jotain tekeekin. Todeta kun joku sanoi jotta on pienestäkin asiasta laitettu ihmisiä kylmäksi. Ikävää lälläinen mutta jos todellakin meno tälläistä niin varmasti tulee vielä eteen. Alkaa kansa toivottavasti tajuamaan miten tämä kusipää eliitti meitä nöyristää. Mutta kuten ennemminkin sanonut niin kansalla se isoin voima on jos halua vaan löytyy. Pannaan koko suomi saatana kuukaudeksi toppiin niin katotaan sitten kuka vielä sipisee. Vitutus käyrä kyllä korkea kun näitä viisaita ehdotuksia lukenut. Ehkäpä siksi ei ole jaksanut edes kirjottaa kun vituttaa niin paljon. Nyt oli vaam pakko jotain laittaa.

 

politiikka1

 

 

 

HGN Balloon vol1

Pitkän aikaan olen kerännyt tietoa ja erillaisia ratkaisuja tuollaisen trcker pallon lähettämiseen. Nyt alkaa olemaan paljon erillaisia juttuja joten voi alata kasaamaan. Ehkäpä suurin on se piirikortin teko, meinaan sillä saada itsestään sen verran jotta tulisi piirrettyä moinen.

Kyseessä ei ole mikään kameralla varustettu pallo vaan eniten kiehtoo nämä kevyet noin alle 50g painoiset tracker systeemit. Vaihtoehtona on aurinkopaneeli + akku yhdistelmä. Lähetys tapahtuu tuolla 433 Mhz taajuudella jonne on saatavilla kaikkea jännää mokkulaa.

No tästä koitan lisää tietoa laittaa myöskin. Ja ainahan jos jotain kiinnostaa moinen niin eihän sekään huono juttu ole.

HAB Balloon APRS löytyy paljon tietoa myös.

 

 

Tuossa pieni kokeilu lentävä kortsu 😉

 

 

 

 

Secured By miniOrange